Refinansiering av gjeld og lån

Refinansiering av gjeld og lån

Betaler du ned på flere lån, betaler du også rente flere steder. Hvis du i tillegg til lån har kredittkort det løper renter på, kan det bli dyrt. Rentenivået på lån avgjøres av hvilket type lån det er. Lån med sikkerhet har en lavere rente enn lån uten sikkerhet. Typiske lån med sikkerhet er bolig- og billån, hvor bankene kan ta pant i en eiendel. Lån uten sikkerhet krever ikke dette, slik som forbrukslån, kredittkort og handlekontoer. Bankene tar en høyere risiko når de låner ut slike lån, derfor er renten også relativt høyere på disse tilbudene.

Hvordan refinansiere gjeld

Hvordan du kan refinansiere, avhenger av om du eier en bolig eller ikke. Hvis du eier en bolig uten gjeld, kan du ta opp lån med sikkerhet i boligen. Disse lånene har lavere rente enn forbrukslån. Så lenge bankene har en sikkerhet, vil renten bli lavere.

Hvis du eier en bolig, men sitter med boliglån, kan du refinansiere boliglånet. Da øker du lånet slik at du får inkludert all gjelden inn i dette ene lånet. Husk å sjekke hvor mye dette vil koste i renter over tid, siden boliglånet har lenger nedbetalingstid.

Forbrukslån er en mulighet om du ikke eier en bolig. Her vil renten være høyere, med mindre du stiller med sikkerhet. Du kan likevel få en bedre rente enn ved å ikke refinansiere. Det er også muligheter for å kutte nedbetalingstiden, og bli fortere gjeldsfri.

Finn beste tilbud på refinansiering

De fleste banker som tilbyr forbrukslån, tilbyr også en form for refinansiering. Hvilken bank du skal gå for er ikke alltid enkelt å vite. Du kan lett finne informasjon om de ulike tilbudene på bankens hjemmeside. Du kan også bruke en samleside som sammenligner alle tilbudene.

For å finne det beste tilbudet, er det viktig å sammenligne hva de ulike bankene kan tilby. Her er det viktig å se på effektiv rente, ikke nominell rente. Du må også ta hensyn til andre kostnader, samt nedbetalingstid. Alt dette påvirker den totale kostnaden.

Selv om mange refinansierer for å få ned den månedlige kostnaden, hjelper det lite om den totale kostnaden blir større. Det kan være en fordel å sammenligne månedskostnadene, men pass også på hvor mye den totale summen blir. Har du muligheten til å betale mer, vil det lønne seg.

Hvordan spare på å samle lån

Når du skal samle flere små lån i ett større, er det flere ting du må huske på. Grunn til å samle gjeld er for å spare penger. Det er greit å vite hvor mye du betaler og hvor lang nedbetalingstid lånene har med dagens ordning.

Når du har informasjon om hvor mye dagens kostnader er kan du enkelt se hvor mye du sparer. For at det skal lønne seg å refinansiere må den totale kostnaden på det nye lånet bli lavere. Dette påvirkes av hvor høy renten blir, og hvor lang nedbetalingstid du velger.

Ved refinansiering prøver du å få ned de månedlige kostnadene. Du vil ikke spare penger på dette med mindre du også får ned nedbetalingstiden. Det er ved å betale ned gjeld raskt at du faktisk vil spare penger, selv om det ikke blir noen forandringer i månedsutgiftene.

Fordeler og ulemper

Fordeler med å samle lån og kreditter

  • Lavere rente
  • Mulighet for kortere nedbetalingstid
  • Mindre utgifter i måneden

Ulemper med å samle lån og kreditter

  • Forlenget nedbetalingstid
  • Mer utgifter til renter over tid

Samle gjeld i boliglånet

En måte å refinansiere på, er å samle gjelden i boliglånet. Når du gjør dette øker du lånerammen du har på boligen, og samler all annen gjeld her. Da vil du få samme rekordlave rente som på boliglånet. Danskebank forklarer enkelt hvordan du kan gjøre dette.

Per i dag er renten på boliglån rekordlav, og ligger hos flere banker tett på 1,5 %. Til sammenligning ligger renten på forbrukslån gjennomsnittlig på 15 %. Har du muligheten, er refinansiering mot boliglånet dermed et bedre alternativ. Du kan oppnå bedre betingelser, og dermed spare penger.

For å kunne refinansiere boliglånet må du ha en oppdatert verdivurdering på boligen. Du må også passe på å unngå en belåning på mer en 60 % av boligen. Ligger du under denne grensen, vil du få bedre betingelser og en lavere rente enn om du ligger over.

Samle gjeld i et større forbrukslån

Har du ikke mulighet til å samle all gjeld i et boliglån, kan forbrukslån være et alternativ. Selv om renten er høyere, blir den totale kostnaden lavere. Dette da du kun betaler renter til en aktør. Betaler du 300 kroner i renter på fem forskjellige kort blir det fort dyrt.

Som en hovedregel kan ikke bankene tilby et forbrukslån som tar mer enn fem år å nedbetale. Unntaket er hvis du søker refinansiering. Da kan du få opp mot 15 år til å nedbetale et lån. Hvor lang nedbetalingstid du velger, påvirker hvor høy rente du får.

Uansett rentenivå, vil du i de fleste tilfeller være tjent med å samle flere lån i ett. I tillegg til å spare penger på renteutgifter, vil du få en bedre oversikt. Får du ned de månedlige kostnadene kan en spare her og. Sett at det ikke påvirker den totale kostnaden negativt.

I tilfelle betalingsproblemer

Har du kun ett lån, vil det bli enklere å forhandle om du opplever å ikke kunne betale lånet. Avdragsfrihet er en mulighet. Da vil du i en periode kun betale renter på lånet. Det kan være en måte å få kontroll på utgiftene, om du mister inntekt for en periode.

Forsikring på lån

De fleste lån tilbyr også en forsikring. Har du betalingsforsikring på lån, får du hjelp til å betjene lånet dersom du skulle havne i uføre. Du kan søke forsikring for hjelp til betaling kort tid etter du har blitt sykemeldt eller arbeidsledig. De fleste forsikringer vil gjelde i minimum 1 år.

Forhandle om refinansiering

Hvis du uten forvarsel mister deler av inntekten, er det fortsatt mulig å refinansiere. Da kan du forhandle med banken om lavere rente, eller lenger nedbetalingstid. Begge to kan føre til lavere utgifter i måneden. Når du får økt inntekt igjen, kan du enkelt begynne å betale mer.

Ofte stilte spørsmål

Hva er rentenivået ved refinansiering?

Dette avhenger av om du refinansierer med boliglån eller forbrukslån.

Hvordan kan jeg refinansiere?

Det finnes spesifikke søknader for lån til refinansiering av gjeld.

Hvor finner jeg det beste lånet?

Bruk en sammenligningstjeneste for å finne lånet med best betingelser.

Kan jeg innfri lånet før tiden?

Ja, du kan betale ned raskere ved ekstra innbetalinger på avdrag.

Hvor lang tid tar det før jeg får svar?

I de fleste tilfeller får en svar innen 24 timer.

Hvor lang nedbetalingstid kan jeg få?

De fleste banker tilbyr opp mot 15 år ved refinansiering.